joi, 15 mai 2014

Compasiunea

"Compasiunea inseamna,in fond,sa accepti greselile oamenilor,slabiciun ile lor,sa nu astepti ca ei sa se comporte precum zeii.Aceasta pretentie este o cruzime,pentru ca ei nu vor fi capabili sa se comporte ca niste zei,iar apoi vor decadea atat in ochii tai,cat si in proprii lor ochi.Nu vor mai avea respect de sine. I ai schilodit in mod periculos, stirbindu le demnitatea.




Unul dintre lucrurile de baza ale compasiunii este sa daruiesti oamenlor demnitatea ,sa i faci pe toti constienti de faptul ca ceea ce s a petrecut cu tine se poate si cu ei;ca nimeni nu ste un caz fara speranta,nimeni nu este vrednic,iar iluminarea nu este ceva care se merita,ci chiar natura ta. Dar aceste cuvinte trebuie sa se faca auzite de la o persoana iluminata ,doar atunci pot induce incredere.Daca vin de la un invatat neiluminat,vorbele nu pot da nastere increderii.Cuvantul rostit de omul iluminat incepe sa respire ,incepe sa aiba propria inima care bate.El prinde viata,merge direct catre inima ta-nu este doar o gimnastica intelectuala.

Cu invatatii,este altceva.Ei nu sunt siguri de ceea ce sustin ei insisi,de lucrurile despre care scriu.Traiesc in aceeasi nesiguranta ca si tine.Buddha Gautam reprezinta unul dintre punctele de referinta din evolutia constiintei; contributia sa este imensa ,incomensurabila. Iar din contributia lui ,ideea de compasiune este cea mai importanta.Dar trebuie sa ai in minte faptul ca ,daca simti compasiune,nu inseamna ca te ai inaltat mai mult;daca uiti asta,vei strica totul.Vei tansforma intreaga lucrare in ceva egoist.Adu ti aminte sa nu umilesti persoana de langa tine cu compasiunea ta;altfel,nu vei simti compasiune-in spatele cuvintelor,te vei bucura de umilinta pe care i o vei aduce.Trebuie sa intelegi ce inseamna compasiunea, ca este dragostea ajunsa la maturitate..

Dar ai grija sa nu sprijini niciodata ceva care lucreaza impotriva compasiunii. Gelozia,concuren ta,lupta pentru dominatie-toate acestea se impotrivesc compasiunii. Si iti vei da seama imediat de acest lucru,caci compasiunea ta va incepe sa sovaie.Iti poti otravi compasiune cu lucruri stupide,carenu iti aduc nimic in afar de anxietate,chin, lupta,si pura risipire a unei vieti extraordinar de pretioase.


O istorioara frumoasa pentru tine:Paddy a ajuns acasa cu o ora mai devreme de obicei si a gasit o pe sotia lui goala pe pat. Cand a intrebat o de ce sta in felul acesta,ea a raspuns:-protestez pentru ca nu am nici o haina frumoasa pe care sa o imbrac.Atunci Paddy a deschis usa dulapului,spunand:-dar ai destule.priveste aici.Uite o rochie galbena,una rosie,o rochie inflorata,un costum cu pantaloni... salut,Billy! Si a continuat:o rochie verde...Aceasta este compasiunea! Este compasiune fata de sotia sa,si compasiune pentru amantul sotiei.Nici vorba de gelozie,nici lupta,un simplu:"Salut, Billy!ce mai faci?"si a continuat.Nici macar nu intreaba:"Ce cauti in dulapul meu?".Nici jigniri aduse sotiei..."


sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu