miercuri, 23 aprilie 2014

Cum definiţi un om bun?

Profesorul Sam Bowles, de la Institutul Santa Fe, din Statele Unite, a analizat civilizaţii străvechi şi a descoperit că amabilitatea a fost componenta-cheie care a ajutat la supravieţuirea comunităţilor.

Un gest mărunt şi anonim te poate face să te simţi un om bun. Un gest mare îndreptat către cineva cunoscut poate avea consecinţe sociale: poţi să-ţi faci un prieten nou sau să fii rasplatit generos. Daca îi plăteşti cafeaua unui necunoscut, asta are un ecou de scurtă durată, dar, dacă îti ajuti vecinul, asta poate duce la strângerea unei relaţii.

Profesorul Sam Bowles, de la Institutul Santa Fe, din Statele Unite, a analizat civilizaţii străvechi şi a descoperit că amabilitatea a fost componenta-cheie care a ajutat la supravieţuirea comunităţilor.

Un gest mărunt şi anonim te poate face să te simţi un om bun. Un gest mare îndreptat către cineva cunoscut poate avea consecinţe sociale: poţi să-ţi faci un prieten nou sau să fii rasplatit generos. Daca îi plăteşti cafeaua unui necunoscut, asta are un ecou de scurtă durată, dar, dacă îti ajuti vecinul, asta poate duce la strângerea unei relaţii.

Fiecare om are nevoie de dragoste. Fiecare om vrea pe cineva să-i fie alături, să-l înţeleagă, să-l spijine, cineva pentru care să conteze, să fie important, cineva care să-l ţină în braţe, cineva care să-i spună o vorbă bună atunci când sufletul îi e trist, cineva cu care să râdă, să alerge prin ploaie, cineva cu care să viseze…..

Pentru asta ai nevoie de intimitate. Ce înseamnă intimitatea? Să renunţi la zidurile din jurul tău, să fii autentic. Toţi avem ceva de ascuns, chiar faţă de noi înşine. Să dărâmi zidurile înseamnă vulnerabilitate iar celălalt poate profita de slăbiciunea ta. Atunci poţi să suferi. Cui nu îi este frică de suferinţă? Mulţi aleg să trăiască în spatele zidurilor, pentru totdeauna singuri… Cum poţi şti că cineva vrea să-ţi fie alături dacă nu-l laşi?

Şi totuşi toţi avem nevoie de dragoste, toţi tânjesc după ea, însă nimeni nu vrea să fie “gol” în faţa celuilalt.

Cui îi pasă că amabilitatea este în esenţă egoistă? Cartea Dă mai departe (Pay It Forward) spune povestea unui baiat care decide ca, pentru fiecare bine care i se face, la randul său să dea de trei ori mai mult. Cartea s-a ecranizat şi a declanşat o mişcare în viaţa reală bazată pe principiul “dăruieşte mai departe”. Asta dovedeşte cum bunătatea poate fi pur si simplu dezinteresată – oameni care ajută oameni necunoscuţi fără să aştepte vreo recompensă. Ryan Hyde spune că nu contează ce-i face pe oameni să daruiască, conteaza doar că au decis să faca acest gest.

Un sinonim al cuvântului bunătate este termenul umanitate. Bunătatea este esenţială în definirea noastră ca oameni, o recunoaştere a faptului că vâslim în aceeaşi barcă. Unul dintre motivele care face ca viaţa să fie traită este că, uneori, cei din jur sunt altruişti”, spune Bowles.

Copiii mici arată o tendinţa de a fi amabili chiar înainte de a putea vorbi, după cum arata un studiu publicat în revista Science, în 2006. Copiii de numai doi ani vor ridica un obiect scăpat pe podea de un adult şi-l vor înapoia, dar asta numai dacă cei mici cred că obiectul nu a fost scăpat în mod intenţionat.


Vreau să cred că toţi putem fi buni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu